Anielska Kuchnia: stycznia 2011

Pages

31 stycznia 2011

Kurczak duszony z papryką

Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, mięciutki, wręcz rozpływający się w ustach kurczak. Powstał w moim garnku, bez przepisu, po prostu użyłam tych składników, które akurat miałam pod ręka. Improwizacje w kuchni to coś, co lubię najbardziej. Kurczak został pochłonięty bez żadnych dodatków, pewnie, gdybym była sama w domu i gotowała tylko dla siebie, zjadłabym go prosto z garnka :) Wiem, że to mało eleganckie, ale przecież gotowanie i jedzenie jest dla mnie relaksem i zabawą, a nie sztywną rutyną.


Składniki:
- 4 udka kurczaka bez kości
- dwie czerwone papryki (mogą być różnokolorowe)
- cebula
- czosnek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szklanka bulionu drobiowego
- przyprawa do kurczaka (pikantna lub łagodna w zależności od upodobań)
- olej, masło lub oliwa z oliwek


Udka kurczaka posypujemy przyprawą, odstawiamy.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy cały czas mieszając, aby się nie przypalił, dodajemy bulion, paprykę, kurczaka, sos sojowy.Dusimy na średnim ogniu do miękkości.
Ściągamy pokrywę garnka, aby woda odparowała, a sos powstały z mięsa i papryki zgęstniał.
Podajemy, wg upodobań, z ziemniakami, makaronem lub ryżem i ulubioną surówką.





26 stycznia 2011

Początek

Pokochałam gotowanie. Wolność, jaką daje w kuchni, możliwości tworzenia, eksperymentowania, sposób w jaki mnie relaksuje i napełnia radością. Jeśli jeszcze jest dla kogo gotować, jest idealnie. Idealna kuchnia, idealny mężczyzna i początkująca w kuchni, ja.
Dla czego blog? Żeby mieć wszystkie przepisy w jednym miejscu i z każdego miejsca na ziemi mieć do nich dostęp. To będzie moja własna, internetowa książka kucharska.
Bloga dedykuję JEMU, bo dzięki NIEMU zaczęłam gotować z pasją i miłością.