Anielska Kuchnia: lipca 2013

Pages

27 lipca 2013

Sos vinaigrette (vinegret) - mój ulubiony

Przepis pochodzi z książki o której pisałam TU. Zrobiłam go pierwszy raz i od razu się zakochałam. Teraz nie mogę się bez niego obejść, co więcej, zaczęłam częściej jeść sałatę :) Ten sos jest idealny. Choć to słowo nie jest dość dobre, aby go opisać :) Ech, co tam się będę rozpisywać, spróbujcie sami :)

Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej smakuje z tą, z pełnych nasion gorczycy)
- 2 łyżeczki estragonu
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub roztarte)
- 1/2 filiżanki oleju arachidowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka deserowa miodu
- 1/2 filiżanki octu (balsamicznego, jabłkowego lub z białego wina) - używam balsamicznego, smakuje najlepiej
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku


Wszystkie składniki umieszczam w małym słoiczku po musztardzie, zakręcam i energicznie potrząsam, aż składniki się połączą. 



Ładowanie akumulatorków? Tylko w górach ;)

Po dosyć długiej, intensywnej pracy postanowiłam się zrelaksować i oderwać od mojej codzienności i otaczających mnie czterech ścian, z komputerem na czele, bo to przy nim w pracy spędzam właśnie najwięcej czasu. Chłopak, aparat fotograficzny, samochód i kierunek góry :) Całe szczęście, że mieszkam na południu i mam blisko. Wybór padł oczywiście na Żywiec. Jednodniowy wypad w środku tygodnia zdecydowanie pomógł, zainspirował i dodał nowej energii do działania.

Blog miał być typowo kulinarny, a znów pojawiają się wpisy w innym temacie. W przygotowaniu jest kilka postów kulinarnych, uzbrójcie się w cierpliwość, już niedługo się pojawią. 

Życzę wam udanego i słonecznego weekendu, a ja idę się relaksować z mrożoną kawą i czymś do poczytania :)








14 lipca 2013

Dzisiaj o czymś innym

Moją pasję, jaką jest gotowanie, teraz dzielę z ciuchami. Dzisiaj wyjątkowo będzie coś innego, ale będzie to raczej jednorazowe.


Sprzedaję i zapraszam na moje aukcje:

Moje aukcje

oraz do polubienia strony na facebook:

TonAcja