Anielska Kuchnia: maja 2014

Pages

17 maja 2014

Stare, ale musiałam - znane tytuły filmów po NASZYMU :)

Wpadłam na to w kolejną bezsenną noc, popłakałam się ze śmiechu, choć już to znałam, ale ilekroć czytam, reakcja jest ta sama :D


1. "Przeminęło z wiatrem" - Pitło z luftym 

2. "Deja vu" - Jo żech to już kajś widzioł 

3. "Quo vadis..." - Kaj leziesz

4. "OBCY" - GOROL

5. "The Mission Impossible"- Szwagier to je ciynżko

12 maja 2014

Weekendowe eskapady

Lubie tą chwilę każdego poranka, gdy mam czas tylko dla siebie, siadam z kubkiem kawy, mogę porozmyślać o drobiazgach, obejrzeć w sieci na szybko jakieś ciuchy, zajrzeć na ulubione blogi, zaplanować kolejny weekendowy wypad. Potem dzień nabiera szalonego tempa i nagle jest wieczór...
Jeszcze nie wiem, jak będzie wyglądał mój jutrzejszy dzień, ale na pewno rano będzie kawa. Mam nadzieję, że takich dni będzie coraz więcej.

To już zdjęcia z poprzedniego weekendu. Mały wypad do Czeladzi. Zaliczone trzy miejscówki. KWK Saturn (foto 1, 2, 3), Kino Uciecha (foto 4, 5, 6) i opuszczony Zespół Szkół Technicznych (foto 7, 8, 9).


3 maja 2014

Prawidłowe komponowanie posiłków

I znów artykuł ze strony tojakobieta.pl

Komponowanie posiłków, czy też łączenie pokarmów jest koncepcją opierającą się  na dwóch kryteriach. Pierwszym z nich jest długość trawienia poszczególnych pokarmów, drugim zaś środowisko jakie powstaje w naszym żołądku konieczne do strawienia danego pokarmu. Zanim jednak przejdę do opisywania zasad jakie się za tym kryją proponuję Ci, abyś zapoznał się z kilkoma korzyściami wynikającymi z ich zastosowania:
  • usprawniony proces trawienia
  • brak wzdęć = bardziej płaski brzuch
  • większa ilość składników odżywczych jakie nasz organizm jest w stanie przyswoić
  • uniknięcie powstawania szkodliwych substancji spowodowanych upośledzonym trawieniem wynikającym z niekorzystnego komponowania posiłków
  • większa satysfakcja ze spożywanych posiłków

1 maja 2014

Złe połączenia produktów lub niekorzystne połączenia w posiłkach

Artykuł ze strony tojakobieta.pl



By dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników, powinniśmy odżywiać się różnorodnie. Wydaje się to proste, jednak sprawa komplikuje się, gdy trzeba zestawić ze sobą różne produkty - czasami składniki, które samodzielnie są cenne ale w połączeniu z innymi tracą swoje prozdrowotne właściwości, także w wyniku zachodzących między nimi reakcji chemicznych - zamieniają się w szkodliwe dla nas związki. 

Jakich kombinacji najlepiej unikać?