A teraz kolejna odmiana. Nadziewana cukinia. Niby nic nowego, bo z ryżem, ale dodatek curry sprawia, że smak jest wyjątkowy.
Częstujcie się, a ja idę siedzieć z mrożoną wodą z miętą pod klimatyzację...
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- torebka ugotowanego ryżu
- 2 cukinie
- kilka usmażonych pieczarek
- cebula
- pomidor
- jajko
- papryka słodka w proszku
- curry
- sól, pieprz do smaku
Cebulę szatkujemy, pomidora obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę, nada soczystości farszowi (odkryłam to jakiś czas temu, teraz daję pomidora nawet do nadziewanych papryk). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - to najbrudniejsza część roboty (chyba, że ktoś miesza widelcem, ale to dosyć nie wygodne i czasochłonne), ale warto.
Cukinie rozcinamy na pół wzdłuż, wydrążamy środek. Solimy. Cukinie dokładnie wypełniamy nadzieniem, tak aby powstała "górka". Pieczemy w piekarniku w mojej ulubionej temperaturze, czyli 180°C przez około 30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz