Przepis pochodzi z Mała Cukierenka
Podpatrzyłam, od gapiłam, pycha, polecam :)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
- 80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych
Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.
Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.
Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Piec w temperaturze 170°C przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz