Zdjęcie pochodzi ze strony: yes-iamredeemed.tumblr.com
Owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Nie dziwi więc, że zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Figi dzięki zawartości magnezu redukują stres; co więcej owoce te wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi. Jeśli masz podwyższony cholesterol, figi pomogą ci obniżyć jego poziom we krwi. Natomiast te gotowane w mleku uśmierzą ból gardła i pomogą zwalczyć kaszel.
Owoce figowca działają wzmacniająco i antybakteryjnie, dlatego zaleca się picie herbatki figowej dla wzmocnienia odporności. Co ciekawe, figi mogą okazać się również pomocne dla walczących z paleniem papierosów.
Jeśli palacz spożywa dużo produktów kwasotwórczych, takich jak: kawa, ciemna herbata, alkohol, mąka, ryż, białka zwierzęce etc., lub gdy towarzyszy mu stres – nie odmówi sobie kolejnego papierosa. Figi pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, a w konsekwencji zmniejszyć chęć zapalenia.
Nie tylko owoce figowca, ale cała roślina ma szereg właściwości leczniczych, np. sok wypływający po „zranieniu” kory pomaga leczyć rany, a nalewka z liści fig zalecana jest dla osób mających astmę, gdyż zmniejsza duszności.
Wartości odżywcze świeżych/suszonych fig (w 100 g)
Wartość energetyczna - 74/249 kcal
Białko ogółem - 0.75/3.30 g
Tłuszcz - 0.30/0.93 g
Węglowodany - 19.18 g (w tym cukry proste 16.26 g)/63.87 g (w tym cukry proste 47.92 g)
Błonnik - 2.9/9.8 g
Minerały
Wapń – 35/162 mg
Żelazo - 0.37/2.03 mg
Magnez - 17/68 mg
Fosfor - 14/67 mg
Potas - 232/680 mg
Sód – 1/10 mg
Cynk - 0.15/0.55 mg
Witaminy
Witamina C – 2/1.2 mg
Witamin A - 142/10 IU
Tiamina – 0.060/0.085 mg
Ryboflawina – 0.050/0.082 mg
Niacyna - 0.400/0.619 mg
Witamina B-6 - 0.113/0.106 mg
Kwas foliowy - 6/9 ug
Witamina E – 0.11/0.35 mg
Witamina K 1 (filochinona) - 4.7/15.6 ug
Nalewka figowa
W medycynie niekonwencjonalnej nalewka figowa działa ogólnie wzmacniająco, korzystnie wpływa na serce i naczynia wieńcowe, może być również pomocniczo stosowana w leczeniu anemii. Prócz tego, łagodzi kaszel i bóle gardła.
Składniki:
2 litry spirytusu 96 proc.,
2 litry wody,
400 g suszonych fig,
4 goździki.
Figi i goździki wsyp do szklanego naczynia i zalej spirytusem zmieszanym z wodą. Naczynie szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 14-16 dni. Następnie płyn zlej i przecedź przez bibułę filtracyjną. Potem przelej do butelek, zamknij je szczelnie i wynieś do piwnicy, gdzie nalewka powinna dojrzewać przez minimum 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Zdjęcie pochodzi ze strony: www.lindseybrunk.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz