Sos jest niesamowicie aromatyczny, pyszny i pachnący. Szybki i łatwy w przygotowaniu, jako dodatek do warzyw strączkowych sprawdza się idealnie (u mnie do ciecierzycy), ale również do zielonych sałat i sera tofu.
Składniki:
- ząbek czosnku, posiekany
- imbir, 2 cm kawałek, posiekany
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka tahini (zamiennie użyłam 2 łyżek sezamu, który uprażyłam na suchej patelni)
- szczypta soli
Posiekany czosnek, imbir i szczyptę soli wrzucamy do moździerza i ucieramy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy aż się połączą na ładną, gładką masę. Jeśli, tak jak ja, używacie sezamu zamiast pasty tahini, musicie sezam ucierać na samym początku, razem z czosnkiem i imbirem.
Można również wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w robocie kuchennym.
Gotowe, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz