Anielska Kuchnia: Pizza Nigelli

Pages

31 maja 2012

Pizza Nigelli

Nazywam ją pizzą bez pizzy :) Sprawdza się i na śniadanie i na kolację. Jest banalnie prosta i nie wymaga uwagi czy siedzenia w kuchni. Można użyć dowolnych dodatków, ja akurat takie miałam w lodówce.



Składniki:
- 100g mąki
- szczypta soli
- 250 ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko
- 100g startego sera
- trochę masła do natłuszczenia formy
- kilka plasterków salami
- kilka plasterków sera Lazur
- kilka oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych


Nagrzewamy piekarnik do 200 °C .
Mieszamy mąkę, jajko, mleko i sól tak aby w miarę nie było grudek. Dodajemy zółty starty ser zostawiając trochę na posypanie.
Pieczemy ok. 30 min. Masa w tym czasie sporo urośnie, ale potem oklapnie. Po wyjęciu z piekarnika, układany na wierzchu salami, pomidorki, oliwki i Lazur (ja połamałam plasterki na mniejsze cząstki, ale wy możecie ładnie pokroić w kostkę). Całość posypujemy pozostałą częścią startego żółtego sera.
Wkładamy do piekarnika jeszcze na jakieś 5 min. aby ser się stopił.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Do niedawna uznałbym tę pizzę za profanację! Jak można jeść pizzę, co tylko z nazwy ma wspólnego z tym pysznym daniem?! Ale ostatnio miałem okazję spróbowania tego specjału i zmieniam zdanie. Przepis p. Nigelli jest dobry, sprawdzony i w sam raz dla facetów ;). Polecam, a zdjęcia wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń