Anielska Kuchnia: Ryba ze szpinakiem

Pages

23 grudnia 2011

Ryba ze szpinakiem

Piątkowa ryba ze szpinakiem. Smacznie, szybko i tanio.
Ilość ryby jest uzależniona od apetytów, więc nie podaję dokładnej ilości. Ja użyłam sześciu filetów dorszyka polarnego ze skórą, bo akurat w nim ostatnio zasmakowałam, ale może to być dowolna ryba jaką lubicie, ponieważ każda pasuje do szpinaku. Można podawać samodzielnie lub z ziemniakami.

Składniki: 
- ryba
- paczka mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz

Osuszoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

Do garnka wrzucamy szpinak, może być odmrożony, ale nie musi. Podgrzewamy go na małym ogniu aż zmięknie (bądź się rozmrozi, jeśli wrzuciliśmy zamrożony), co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Gdy jest już miękki dodajemy rozdrobniony czosnek i chwilę razem podgrzewamy mieszając, aby smak czosnku przeszedł do szpinaku. Odstawiamy na bok.

Teraz zajmiemy się rybą. Na patelnię wrzucamy trochę masła i smażymy rybę z każdej strony na delikatny rumiany kolor.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: szpinak - ryba - szpinak. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 min.

Smacznego!