Anielska Kuchnia: Zapiekane pieczarki z nadzieniem

Pages

10 grudnia 2011

Zapiekane pieczarki z nadzieniem

Hmm... Chodzę, marudzę, czegoś szukam po kuchni... Chyba bym coś zjadła. Zaglądam do lodówki, raz, drugi, trzeci... W sumie nic konkretnego nie mam, zakupy dopiero przede mną. Ale są pieczarki, jest cebula i dużo pikantnego salami w plasterkach. Zdaje się, że już wiem co zrobię :)

Składniki:
- pieczarki (ilość zależna od apetytu) - ja użyłam 8 szt, po cztery "na głowę" - a raczej żołądek :)
- średnia cebulka
- kilka plastrów pikantnego salami (może być jakakolwiek inna wędlina)
- wędzony żółty ser
- oliwa z oliwek, sól, pieprz


Z pieczarek usuwamy trzonki, kapelusze oczyszczamy (płuczemy, obieramy).
Na patelni na niewielkiej ilości oliwy smażymy posiekaną cebulkę i trzonki pieczarek aż zmiękną, po czym dodajemy plasterki salami pokrojone na drobne kawałki. Doprawiamy do smaku solą i pierzem.

Kapelusze pieczarek od zewnątrz smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Nakładamy do środka nadzienie, każdy kapelusz przykrywamy okrągłym, dużym plasterkiem sera, tak aby otulił całą pieczarkę po roztopieniu.

Układamy na blasze, na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika na 15 min.

Smacznego!