Anielska Kuchnia: Pieczarki w occie balsamicznym z przepisu Magdy Gessler

Pages

12 maja 2012

Pieczarki w occie balsamicznym z przepisu Magdy Gessler



Przepis pochodzi z książki „Kolory smaków” Magdy Gessler.
Niesamowicie aromatyczne pieczarki, jakich spodziewać można się w najlepszej restauracji, a jednak tak proste, że każda z nas jest w stanie przygotować je samodzielnie w domu.
 

Składniki:
- 750 g małych pieczarek
- 80 ml oliwy z oliwek
- sól
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka wody
- 60 ml octu balsamicznego
- 3 łyżeczki listków tymianku

Na rozgrzaną oliwę dodajemy pieczarki i smażymy 5 min. Solimy. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy brązowy cukier, ocet balsamiczny i łyżkę wody. Gotujemy 5 min, aby zmniejszyć objętość o 1/3. Posypać tymiankiem.

Smacznego!


24 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis - nigdy nie jadłam pieczarek w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam wrzucić pieczarki na ruszt ;)
    http://www.zgrilla.pl/grillowane-pieczarki-z-serem-i-szynka/
    od niedawna, to nieodłączny element naszego grillowego menu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tymianek z pewnością miał być świeży a nie suszony, to psuje całą koncepcję....

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tymianek lepiej aby był świeży, ale suszony też dodaje smaku. Suszony dodaję jeszcze na patelni, wtedy jest lepszy efekt :)

    OdpowiedzUsuń