Anielska Kuchnia: Duszona ryba z imbirem

Pages

23 kwietnia 2012

Duszona ryba z imbirem



Ot, takie dziwne coś. Robiłam już chyba piąty raz. Za każdym razem wychodzi nieco inne. Nie wymaga dużo pracy ani super umiejętności (których i tak nie posiadam :) ).

Składniki na 2 porcje:
- 2 cebule (u mnie tym razem czerwone)
- 2 filety rybne (najlepsze wychodzi z dorszem)
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- pół łyżki cukru trzcinowego (użyłam zwykłego)
- 10 g masła
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- sól i pieprz
- folia aluminiowa :)

Osuszone filety rybne układamy na odpowiednio dużym kawałku foli aluminiowej. Każdy filet osobno. Doprawiamy sola i pieprzem.

Na rybie układamy kolejno pociętą w krążki cebulę, pokrojony lub tarty imbir, posypujemy cukrem i natką pietruszki, na końcu układamy masło w plasterkach. Możemy również te składniki wymieszać w miseczce i potem nałożyć na rybę.
Zawijamy folię aluminiową pozostawiając mały otwór. Wkładamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 15 min.
Podajemy samodzielnie, z ryżem lub warzywami.

Smacznego!