Składniki:
- 4 udka kurczaka bez kości
- dwie czerwone papryki (mogą być różnokolorowe)
- cebula
- czosnek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szklanka bulionu drobiowego
- przyprawa do kurczaka (pikantna lub łagodna w zależności od upodobań)
- olej, masło lub oliwa z oliwek
Udka kurczaka posypujemy przyprawą, odstawiamy.
W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy cały czas mieszając, aby się nie przypalił, dodajemy bulion, paprykę, kurczaka, sos sojowy.Dusimy na średnim ogniu do miękkości.
Ściągamy pokrywę garnka, aby woda odparowała, a sos powstały z mięsa i papryki zgęstniał.
Podajemy, wg upodobań, z ziemniakami, makaronem lub ryżem i ulubioną surówką.
kurczak i papryka to świetny duet!
OdpowiedzUsuńpysznie aromatycznie!
OdpowiedzUsuńnaprawde pieknie wyglada! taki czerwoniutki :)
OdpowiedzUsuń