Anielska Kuchnia: Chili con carne

Pages

15 stycznia 2012

Chili con carne

Tym razem przepis nie autorski i nie "coś z niczego", a zaczerpnięty od Ann. Zmieniłam nieco ilość składników, ponieważ zależało mi na 3 porcjach. Wyszły 3 porcje dla łakomczuchów :)

Składniki (na 3 porcje):

- 500g mięsa mielonego wołowego lub wołowo - wieprzowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250ml przecieru pomidorowego
- pieprz, sól, kumin, chili
- 2 łyżki oleju do smażenia


Kroimy cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż aż się zeszkli, wtedy dorzucamy czosnek i smażymy chwilę mieszając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy mięso i smażymy, mieszając, aż lekko zbrązowieje.
Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kuminem. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory - dusić na małym ogniu ok 25 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 10 minut.
Doprawiamy do smaku jeśli trzeba. Podajemy z ryżem.