Tym razem przepis nie autorski i nie "coś z niczego", a zaczerpnięty od Ann. Zmieniłam nieco ilość składników, ponieważ zależało mi na 3 porcjach. Wyszły 3 porcje dla łakomczuchów :)
Składniki (na 3 porcje):
- 500g mięsa mielonego wołowego lub wołowo - wieprzowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250ml przecieru pomidorowego
- pieprz, sól, kumin, chili
- 2 łyżki oleju do smażenia
Kroimy cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż aż się zeszkli, wtedy dorzucamy czosnek i smażymy chwilę mieszając, aby się nie przypalił. Następnie dodajemy mięso i smażymy, mieszając, aż lekko zbrązowieje.
Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kuminem. Dodajemy przecier pomidorowy i pomidory - dusić na małym ogniu ok 25 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 10 minut.
Doprawiamy do smaku jeśli trzeba. Podajemy z ryżem.
Witaj! To bardzo miłe widzieć link do swojego bloga w Twoim blogrollu. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńBo bardzo miło mi do Ciebie zaglądać :)
Pozdrawiam