Anielska Kuchnia: PASTA ZE SZPINAKU I CIECIERZYCY

Pages

6 września 2014

PASTA ZE SZPINAKU I CIECIERZYCY

Obłędnie zielona. Do chleba. Do makaronu. Do podjadania z lodówki ;) 




Składniki:

- 1 szklanka ciecierzycy
- 500 g liści szpinaku (lub 200- 300 g mrożonego)
- sól, pieprz do smaku
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- szczypta startej gałki muszkatołowej


Ciecierzycę zalewam wodą i moczę przez noc, następnego dnia płuczę, wrzucam do garnka, zalewam 6 szklankami świeżej wody, zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam ogień na mały i gotuję z uchyloną pokrywką godzinę lub nieco dłużej.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję wypłukany i wytrząśnięty z nadmiaru wody szpinak (jeśli używacie mrożonego, trzeba go na noc włożyć w miseczce do lodówki, następnie przed użyciem odcisnąć nadmiar wody), mieszając podgrzewam przez kilka minut, aż liście zmiękną. Wrzucam do blendera ciecierzycę, szpinak z cebulą, wciskam przez praskę czosnek i miksuję do uzyskania smarownej pasty. Teraz dosmaczamy pastę solą, odrobiną pieprzu i szczyptą startej gałki muszkatołowej.

Smacznego!