Składniki:
- kalafior
- 2 łyżeczki harissy
- jogurt naturalny (mały kubeczek)
- granat
- 0,5 łyżki czerwonego octu winnego
- dukkah (egipska mieszanka przypraw)
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Łączymy razem jogurt, harissę, czerwony ocet winny, sól i pieprz. Powstałą mieszanką smarujemy kalafiora tak, aby był cały pokryty. Granat przekrawamy na pół, wyciskamy na kalafiora sam sok, bez pestek, drugą połowę odkładamy. Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec kalafiora, wylewamy około 100 ml wody, aby wytworzyć parę. Pieczemy 75 min w 180°C. Wyciągamy kalafiora, polewamy sokami z brytfanny i pieczemy jeszcze 10 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujmy pestkami z drugiej części granatu, na koniec posypujemy dukkah.
Niestety rozładował mi się aparat, nie udało mi się sfotografować efektu końcowego, ale zróbcie sami, wtedy zobaczycie i spróbujecie, jakie to pyszne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz