Curry rybne zrobiłam już drugi raz. To pyszne i szybkie danie. Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia Ireny i Andrzeja". Korę cynamonową zastąpiłam zwykłym cynamonem z torebki. W połączeniu z curry smakuje nieziemsko. Zamiast 3 pomidorów, użyłam pomidorów w całości bez skórki z puszki, z czego powstał aromatyczny sos. W tym wypadku pominęłam bulion, aby całość nie była za rzadka.
Zwolennikom potraw pikantnych, polecam dodanie szczypty ostrego pieprzu cayenne.
Składniki:
- 70 dag filetów rybnych
- 2 posiekane cebule
- 1/4 szklanki masła lub oliwy
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka curry
- 1 mały kawałek kory cynamonowej
- 3 posiekane pomidory
- 3/4 szklanki wody lub bulionu z kurczaka
- 2 suszone limonki lub świeżo starta skórka z limonki do smaku (lub suszone liście limonki kaffir - już dostępne w naszych sklepach)
Podsmażyć na maśle cebulę. Dodać czosnek, sól i curry. Dusić minutę. Dodać cynamon, pomidory oraz wodę. Przykryć i dusić 5 minut. Dodać limonki i filety rybne. Przykryć i dusić do miękkości ryby.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
bardzo lubię rybną wersję. pyszna odmiana dla tej mięsnej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuń