Anielska Kuchnia: Spaghetti z pieczarkami

Pages

25 października 2011

Spaghetti z pieczarkami

Jak by to ująć?
Dużo
Tanie
Dobre
Czyli mój autorski przepis na proste, szybkie i smaczne spaghetti.

Składniki:
- 25 dag mięsa mielonego (wołowo – wieprzowe)
- 1-2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 4–5 średnich pieczarek
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2–3 łyżeczki przecieru pomidorowego (lub pomidory z puszki)
- ½ kostki bulionu grzybowego (lub wołowego) – można pominąć – wtedy doprawić bazylią



Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż wyparuje woda z pieczarek. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, jak zmięknie dodać mięso, smażyć przez kilka minut na dużym ogniu.

Pół kostki rosołowej rozpuścić w pół kubku gorącej wody. W rondelku rozpuścić masło, dodawać mąkę cały czas mieszając, nie rumienić, mieszając dolewać bulion, na koniec dodać przecier pomidorowy. W przypadku pomidorów z puszki, dodać je bezpośrednio do mięsa.

Powstały sos wlać do patelni z mięsem, dodać czosnek, chwilę razem podgrzewać na małym ogniu, aby smaki się przeszły.

Podawać na gorąco z makaronem spaghetti.