Anielska Kuchnia: URODZINOWE KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ

Pages

15 lipca 2014

URODZINOWE KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ

Jak byłam młodsza, jeszcze w podstawówce, bardzo chciałam mieć urodziny w ciągu roku szkolnego, a nie w wakacje. A teraz ciesze się, że wypadają w połowie lipca. Po pierwsze - imprezy na świeżym powietrzu, po drugie - ciasta, torty i desery ze świeżych owoców. W tym roku zamiast klasycznego tortu pyszne ciasto z malinami.





Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek


Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (ja akurat użyłam okrągłej) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju


Ponadto:
- 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć warstwę malin, na nie ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do zezłocenia wierzchu. Po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, jeśli lubicie.

Smacznego!



Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz