Składniki:
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- bulion warzywny lub woda
- przeciśnięty przez praskę czosnek
- słodka papryka w proszku
Płuczemy soczewicę i gotujemy w 3 litrach wody. Usuwamy szumowiny. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Cebulę kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na oleju na patelni, następnie dodajemy marchewkę i razem dusimy do miękkości. Jeśli soczewica jest już półmiękka, to dodajemy cebulę z marchewką, gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy pomidory i doprawiamy solą, papryką w proszku, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz