Anielska Kuchnia: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Pages

31 stycznia 2019

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i suszonymi pomidorami


Prosta, szybka i bardzo dobra zapiekanka. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.



  • Składniki (na 4 porcje):
  • - 1 kg ziemniaków
  • - 500 g pieczarek
  • - 500 ml śmietanki 30% 
  • - 300 g suszonych pomidorów w oleju
  • - olej po suszonych pomidorach (1 łyżka)
  • - cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - pęczek natki pietruszki
  • - łyżeczka majeranku
  • - gałązka świeżego rozmarynu
  • - olej słonecznikowy (2 łyżki)
  • - łyżka masła
  • - 80 g grana padano (lub inny, wyrazisty ser)
  • - sól
  • - pieprz

  • - mąka – do oprószenia naczynia
  • - masło – do wysmarowania naczynia


  • Pokrojone pieczarki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy odrobinę masła, cebulę pokrojoną w kostkę, olej po suszonych pomidorach oraz rozmaryn i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Smażymy jeszcze chwilę, aż smaki się połączą.

  • Ziemniaki kroimy w półcentymetrowe plastry. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy śmietankę, czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, a całość nieco zgęstnieje. 

  • Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy wszystkie składniki, starając ułożyć je tak, aby nie było pustych przestrzeni między plastrami ziemniaków. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy około 45-55 min w  180°C.

  • Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz