Prosta, szybka i bardzo dobra zapiekanka. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
- - 1 kg ziemniaków
- - 500 g pieczarek
- - 500 ml śmietanki 30%
- - 300 g suszonych pomidorów w oleju
- - olej po suszonych pomidorach (1 łyżka)
- - cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - pęczek natki pietruszki
- - łyżeczka majeranku
- - gałązka świeżego rozmarynu
- - olej słonecznikowy (2 łyżki)
- - łyżka masła
- - 80 g grana padano (lub inny, wyrazisty ser)
- - sól
- - pieprz
- - mąka – do oprószenia naczynia
- - masło – do wysmarowania naczynia
- Pokrojone pieczarki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy odrobinę masła, cebulę pokrojoną w kostkę, olej po suszonych pomidorach oraz rozmaryn i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Smażymy jeszcze chwilę, aż smaki się połączą.
- Ziemniaki kroimy w półcentymetrowe plastry. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy śmietankę, czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, a całość nieco zgęstnieje.
- Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy wszystkie składniki, starając ułożyć je tak, aby nie było pustych przestrzeni między plastrami ziemniaków. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy około 45-55 min w 180°C.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz