Anielska Kuchnia: Sałatka z dynią, awokado i mozzarellą

Pages

15 grudnia 2019

Sałatka z dynią, awokado i mozzarellą

Upiekłam kilka pieczeni na jednym ogniu. Właściwie to w jednym piekarniku ;) Przy okazji pieczenia dyni na sałatkę piekł się kurczak i prażyły pestki dyni.

Sałatka pochodzi z programu Jamiego Olivera, jest przepyszna, jak wszystko co powstaje z jego przepisów, więc pewnie jeszcze nie jedno jego danie się tu pojawi. Bardzo lubię ten przepis i połączenia smaków. Spróbujcie, może to brzmi skomplikowanie, ale na prawdę takie nie jest.



Składniki:
- dynia piżmowa (upiekłam 1/4)
- 2 sztuki awokado
- mozzarella
- mix sałat
- harissa
- czerwony ocet winny
- oliwa z oliwek
- olej
- sól


Zaczynamy od upieczenia dyni. Rozkrajamy ją na pół, potem na ćwiartki, wzdłuż. Nie wyrzucajcie pestek, wystarczy je oczyścić i uprażyć przy okazji pieczenia dyni, będą pyszne. Rozłóżcie je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brytfankę lub blachę na której będziemy piekli, skrapiamy odrobiną oleju, dodajemy sporą szczyptę soli, sporą łyżkę harissy, a nawet dwie, jeśli nasza dynia jest duża, oraz łyżkę czerwonego octu winnego, mieszamy i obtaczany dokładnie dynię, aby była pokryta z każdej strony. Pieczemy w 180°C przez godzinę. Jeśli razem z dynią prażycie pestki, wyjmijcie je po 15-20 min, aby się nie spaliły, w międzyczasie można je przemieszać.

Po godzinie wyjmujemy dynię z piekarnika i zabieramy się za przygotowanie reszty sałatki. Dla zrównoważenia harissy będziemy potrzebowali czegoś kremowego i delikatnego. Z pomocą przychodzi awokado. Zanim jednak je rozkroimy, zróbmy prosty dressing, aby zapobiec jego ciemnieniu. Na płaski talerz wlewamy 2 łyżki czerwonego octu winnego, tyle samo oliwy z oliwek, mieszamy. Rozkrajamy awokado, wyjmujemy pestkę, łyżką wyciągamy miąższ ze skórki, kroimy na plastry około pół centymetrowe i układamy na talerzu z dressingiem, w ten sposób awokado zachowa kolor, przejdzie aromatem i będzie wspaniale smakowało. 

Dynię rwiemy niedbale na kawałki, możemy to zrobić widelcem lub palcami, układamy na talerzu. Mix sałat przesypujemy do miski, zlewamy dressing z awokado na sałatę, mieszamy, rozkładamy na dyni, na to kładziemy plastry awokado oraz mozzarellę porwaną na kawałki, na koniec rozrzucamy pestki dyni. 


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz