Anielska Kuchnia: Schab duszony z porem, podany z kaszą pęczak

Pages

28 grudnia 2019

Schab duszony z porem, podany z kaszą pęczak

W Święta Bożego Narodzenia na stole gościło mnóstwo pyszności, nie inaczej jest w poświąteczny weekend. Jedzenie powinno sprawiać radość, więc nie należy iść na łatwiznę, choć to danie do trudnych nie należy :) 

Szkoda, że nie czujecie, jak to pachnie i smakuje, ale poczujecie jak sobie zrobicie. Dajcie znać, jak Wam smakowało, jak już sobie zrobicie ;) Zróbcie, jest pyszne.





Składniki na 2 porcje:

Do przygotowania mięsa
- 4 plastry schabowego
- 1 por, biała część (jeśli jest mały, to z dwóch)
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- płatki chili
- cynamon
- mąka kukurydziana (można użyć pszennej)
- olej
- masło

Do przygotowania kaszy:
- kasza pęczak, około 3/4 - 1 szklanki
- 2 szalotki
- 3-4 suszone morele
- garść rodzynek
- limonka


Pokrojone w plastry mięso posypujemy majerankiem, płatkami chili (nie chili w proszku) oraz odrobiną cynamonu, dociskamy przyprawy, mięso obtaczamy w mące, to zagęści później sos. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy plastry schabu, przesmażamy z obu stron i zdejmujemy  z patelni. Na patelnię wrzucamy pora pokrojonego w krążki oraz czosnek w plasterkach, dodajemy łyżkę masła. Gdy por lekko się zeszkli, wkładamy ponownie mięso i dolewamy białe wytrawne wino. Dusimy na wolnym ogniu aż wino odparuje, sos zgęstnieje, a mięso zmięknie.

Gotujemy pęczak, idealne proporcje to szklanka pęczaku na dwie szklanki wody. W czasie, gdy kasza się gotuje, siekamy szalotkę, morele kroimy w cienkie paseczki i siekamy rodzynki (uprzednio namaczamy w wodzie, aby były miękkie). Wszystko razem smażymy na maśle, gdy szalotka się zeszkli dodajemy ugotowaną na sypko kaszę i mieszamy, aby smaki się połączyły. Skrapiamy sokiem z limonki, aby zrównoważyć słodycz suszonych owoców.

Wykładamy kaszę, na wierzch układamy mięso, pora i polewamy sosem.

Smacznego!




1 komentarz: