Anielska Kuchnia: Piątkowa pomidorowa z krewetkami

Pages

18 lutego 2011

Piątkowa pomidorowa z krewetkami

Powstała sobie taka zupa pomidorowa, z braku pomysłu na coś innego i właściwie ze światła w lodówce :)
Z okrągłymi plasterkami marchewki i krewetkami koktajlowymi dla urozmaicenia smaku i uciechy oka. Najważniejsze w tych szybkich daniach jest to, aby mój Luby mógł odgrzać je szybko po powrocie z pracy. Lubię dbać o to, aby miał przygotowane jak najwięcej i nie musiał wystawać przy garnkach.


Składniki:

- 0,7 litra bulionu (jeśli ktoś lubi, może być z kostki, ja staram się nie używać "chemii" w kuchni)
- pomidory (o tej porze roku używam takich z puszki, bo mają smak)
- 2 marchewki
- 10 dag krewetek koktajlowych
- sól, pieprz, bazylia
- cebula
- czosnek
- natka pietruszki


Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko wrzucamy do bulionu, dodajemy pomidory z puszki razem z sosem i gotujemy na małym ogniu, po 5 minutach dorzucamy  marchew pokrojoną w plasterki grubości około 0,5 cm. Gdy marchewka będzie miękka, doprawiamy do smaku pieprzem i bazylią. Na koniec wrzucamy krewetki, gdy będą gotowe, wyłączamy ogień i doprawiamy do smaku solą.
Podajemy posypane szczyptą natki pietruszki.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Zupa pomidorowa z krewetkami to dosyć interesujące połączenie. Przyznam, że pierwszy raz się z nim spotykam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mężczyzna sobie zachwalał, więc chyba coś w tym jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, już wiem, że to będzie pycha!

    OdpowiedzUsuń