Moja pierwsza fasolka.
Zadowoliła pewne wybredne podniebienie, więc musiała być pyszna :)
Pozdrawiam moje ulubione, kulinarne podniebienie :*
Składniki:
- 500 g białej fasolki
- 250 g kiełbasy wiejskiej
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- koncentrat pomidorowy
- olej
Do smaku: sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, majeranek, cząber, liść laurowy, ziele angielskie.
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego.
W czasie gotowania fasoli szatkujemy cebulę w kostkę, kroimy kiełbasę i boczek.
Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę, boczek i kiełbasę.
Kiedy fasola będzie już miękka wrzucamy do niej zawartość patelni. Gotujemy razem na małym ogniu. Dodajemy do smaku koncentrat pomidorowy (ile kto lubi) i przyprawy.
Ja podaję z kromką chleba.
Smacznego!
Bardzo podoba mi się Twoja wersja :) Polecam też mój przepis. Zapraszam na mojego bloga :)
OdpowiedzUsuń