Anielska Kuchnia: Placuszki kukurydziane

Pages

21 sierpnia 2012

Placuszki kukurydziane

Co za ulga, znalazłam zdjęcia. Placuszki były pyszne i nie darowałabym sobie tego, gdybym się nimi z Wami nie podzieliła. Przepis z Filozofii smaku.
Od siebie dodałam jajko, aby placki się nie rozpadały.


Składniki (na 6 sztuk):
- 100 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 300 g odsączonej kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- jajko
- pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki zielonej czubricy
- pół podłużnej czerwonej chili (bez pestek i drobno posiekanej)
- łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 6 podłużnych plastrów boczku
- sól i świeżo zmielony pieprz


Mąkę mieszamy z mlekiem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wędzoną paprykę, czubricę, tymianek, chili, sól i pieprz. Wrzucamy odsączoną kukurydzę i jajko. Boczek kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odsączamy go z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą dużej łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Placuszki możemy także podać z lekką sałatką lub salsą.

Smacznego!




Kukurydziane wariacje

3 komentarze:

  1. na obiad idealne :) super pomysl!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne chyba na każdą okazję, nawet na zimno, więc można zabrać na piknik :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś bardzo podobne. Coś pysznego! ;-)

    OdpowiedzUsuń