Anielska Kuchnia: Sorbet rabarbarowy

Pages

19 sierpnia 2012

Sorbet rabarbarowy

Sezon rabarbarowy już za nami. Bardzo lubię rabarbar, więc nakupiłam  go całkiem sporo i zamroziłam. Teraz wykorzystuję do ciasta i robię lody.

Mój chłopak powiedział: "Twoje lody są lepsze niż te sklepowe".
Nic dodać nic ująć :) Zapraszam na szybki sorbet rabarbarowy.


Składniki:
0,5 kg rabarbaru
2 łyżki cukru
łyżka miodu
1/4 szklanki wody


Rabarbar przygotowujemy jak na lody rabarbarowe (tu) czyli pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut przez 30 minut. W tym czasie gałązki zmiękną i większość płynu odparuje. Dolewamy wodę i dodajemy miód, mieszamy, aby wszystko się ładnie połączyło. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy rabarbar się ochłodzi, miksujemy go, przekładamy do pojemnika w którym będziemy zamrażać i wkładamy do zamrażalnika. Aby sorbet nie był zbitą bryłą lodu, co godzinę wyciągamy i mieszamy. Czynność powtarzamy póki lody całkowicie nie zamarzną.

Smacznego!







Akcja lodowa 2012