Anielska Kuchnia: Fettuccine z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami

Pages

21 listopada 2012

Fettuccine z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami

Zaskakujące połączenie. Makaron i ziemniaki? Przełamałam się. Zrobiłam. Jestem na TAK!

Składniki:
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g młodych ziemniaków
- 500 g makaronu fettuccine
- 250 g pesto genovese
- 30 ml oliwy z oliwek
- 20 g orzechów piniowych

Myjemy i obieramy fasolkę szparagową. Ziemniaki dobrze wyszorujemy. Gotuj warzywa w osobnych garnkach lub w parowarze za jednym zamachem (ziemniaki na dole, fasolka na górze), gotowe mieszamy w jednej misce.
Gotujemy makaron al dente i dodajemy do warzyw.
Dodajemy pesto oraz 30 ml oliwy, delikatnie wymieszamy całość. Rozkładamy na talerze.
Na suchej patelni prażymy orzechy, co chwila je mieszając, aby się nie przypaliły. Posypujemy nimi gotowe porcje makaronu i podajemy.


Składniki na pesto genovese:
- 2 ząbki czosnku
- 8 g orzeszków piniowych
- 70 g sera parmigiano reggiano (można użyć łatwiej dostępnego parmezanu)
- 50 g listków świeżej bazylii
- 120 ml oliwy z oliwek extra vergine
- szczypta soli

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser. Kroimy czosnek w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę co chwilę robiąc krótką przerwę, aby składniki się nie nagrzały, gdyż będę się rozwarstwiać. Oliwę dolewam stopniowo do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!