Anielska Kuchnia: Sos vinaigrette (vinegret) - mój ulubiony

Pages

27 lipca 2013

Sos vinaigrette (vinegret) - mój ulubiony

Przepis pochodzi z książki o której pisałam TU. Zrobiłam go pierwszy raz i od razu się zakochałam. Teraz nie mogę się bez niego obejść, co więcej, zaczęłam częściej jeść sałatę :) Ten sos jest idealny. Choć to słowo nie jest dość dobre, aby go opisać :) Ech, co tam się będę rozpisywać, spróbujcie sami :)

Składniki:
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej smakuje z tą, z pełnych nasion gorczycy)
- 2 łyżeczki estragonu
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub roztarte)
- 1/2 filiżanki oleju arachidowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka deserowa miodu
- 1/2 filiżanki octu (balsamicznego, jabłkowego lub z białego wina) - używam balsamicznego, smakuje najlepiej
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku


Wszystkie składniki umieszczam w małym słoiczku po musztardzie, zakręcam i energicznie potrząsam, aż składniki się połączą.