Anielska Kuchnia: Prawidłowe komponowanie posiłków

Pages

3 maja 2014

Prawidłowe komponowanie posiłków

I znów artykuł ze strony tojakobieta.pl

Komponowanie posiłków, czy też łączenie pokarmów jest koncepcją opierającą się  na dwóch kryteriach. Pierwszym z nich jest długość trawienia poszczególnych pokarmów, drugim zaś środowisko jakie powstaje w naszym żołądku konieczne do strawienia danego pokarmu. Zanim jednak przejdę do opisywania zasad jakie się za tym kryją proponuję Ci, abyś zapoznał się z kilkoma korzyściami wynikającymi z ich zastosowania:
  • usprawniony proces trawienia
  • brak wzdęć = bardziej płaski brzuch
  • większa ilość składników odżywczych jakie nasz organizm jest w stanie przyswoić
  • uniknięcie powstawania szkodliwych substancji spowodowanych upośledzonym trawieniem wynikającym z niekorzystnego komponowania posiłków
  • większa satysfakcja ze spożywanych posiłków

Czas trawienia poszczególnych pokarmów

Woda
  • w przypadku, kiedy nasz żołądek jest pusty woda od razu przechodzi do jelit
Soki
  • zarówno soki owocowe jak i warzywne, a także wywary z warzyw opuszczają żołądek w ciągu 15-20 minut
Szejki
  • zmiksowane warzywa, owoce, lub owoce z warzywami – około 20-30 minut
Owoce
  • Arbuz – 20 minut
  • Inne melony (Piel De Sapo, Canteloupe, Honeydew) – 30 minut
  • Pomarańcze, grejpfruty, winogrona – 30 minut
  • Jabłka, gruszki, brzoskwinie, czereśnie – 40 minut
Warzywa
  • Surowe, takie jak pomidory, sałata, ogórki, seler, papryka i inne soczyste warzywa – od 30 do 40 minut
  • Gotowane lub pieczone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, cukinia, brokuł, kalafior, kapusta, kukurydza – około 40 minut
  • Warzywa skrobiowe takie jak ziemniaki, słodkie ziemniaki itp. – 60 minut
Zboża
  • Skoncentrowane źródła skrobi takie jak ryż, gryka, płatki owsiane, owies, różne kasze wymagają około 90 minut trawienia
Rośliny strączkowe
  • Są to skoncentrowane źródła zarówno węglowodanów jak i białka takie jak fasola, groszek, fasola mung, bób, soja – ich czas trawienia to około 90-120 minut
Orzechy i nasiona
  • Orzechy (migdały, nerkowce, brazylijskie, pecany, włoskie itp.) – od 2,5 do 3 godzin
  • Nasiona (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane itp.) – około 2 godziny
Jeszcze dla porównania zamieszczam czasy trawienia dla kilku produktów pochodzenia zwierzęcego:
  • Chude mleko, pełne mleko, serek wiejski – od 90 do 120 minut
  • Żółtka jajek lub całe jajka – od 30 do 45 minut
  • Ryba – od 30 do 60 minut
  • Kurczak – od 1,5 do 2 godzin
  • Wołowina – od 3 do 4 godzin
  • Wieprzowina – od 4,5 do 5 godzin
Należy podkreślić, iż czasy trawienia podane wyżej zostały zmierzone w idealnych warunkach, w których każdy pokarm był jedzony samodzielnie. Są to czasy trawienia, jakie występują u optymalnie zdrowych osób.

Środowisko trawienia

Cukry oraz produkty skrobiowe do których zaliczamy owoce (oprócz tych kwaśnych), zboża, ziemniaki, słodkie ziemniaki, produkty zbożowe itp. w celu prawidłowego strawienia wymagają, aby w żołądku było środowisko o zasadowym odczynie PH. W przypadku produktów białkowych takich jak fasola, soja, mięso itd. konieczne jest środowisko kwaśne.
Powyższe zasady mają swoje implikacje w momencie, kiedy w jednym posiłku decydujemy się na spożycie pokarmów wymagających różnego środowiska trawienia, gdyż wówczas żaden z nich nie może zostać w pełni strawiony, a co za tym idzie również przyswojony przez nasz organizm. Dodatkowo dochodzi do fermentacji i powstania różnego rodzaju szkodliwych substancji. To samo ma miejsce w przypadku, kiedy jemy pokarmy wymagające różnych czasów trawienia. Jedząc arbuza z orzechami ten pierwszy zamiast momentalnie opuścić nasz żołądek zostaje w nim uwięziony na kilka godzin co prowadzi często nie tylko do naszego dyskomfortu, ale także osób nas otaczających (jeśli wiecie co mam na myśli ;-) ).
Przechodząc do sedna tego wpisu o to kilka zasad dzięki którym będziesz mógł usprawnić proces trawienia i osiągnąć wszystkie wspomniane wcześniej korzyści:
  • Nie łącz produktów wysokobiałkowych z produktami bogatymi w węglowodany, np. fasoli z owocami, produktów zwierzęcych (przede wszystkim mięsa) z produktami zbożowymi/ziemniakami itp.
  • Nie łącz produktów wysokowęglowodanowych z produktami kwaśnymi.
  • Staraj się łączyć w jednym posiłku tylko takie pokarmy, które wymagają tego samego lub podobnego czasu trawienia.

Łączenie pokarmów na surowej diecie

Zasady poprawnego łączenia pokarmów przedstawione zostały na poniższym grafie. Jeśli dane kategorie się łączą oznacza to, że możesz je ze sobą komponować. Melony (w tym arbuzy) powinny być zawsze spożywane same i najlepiej na pusty żołądek. Wodę należy pić najpóźniej na 20 minut przed i 30-60 minut po posiłku.
Do poszczególnych kategorii zaliczamy:
  •  słodkie owoce – banany, daktyle, mango, papaje, figi, suszone owoce, kaki, liczi;
  •  półsłodkie (półkwaśne) owoce - jabłka, winogrona, brzoskwinie, gruszki, morele, czereśnie, nektarynki, śliwki, jagody, maliny;
  • kwaśne owoce - pomidory, pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, mandarynki, truskawki, ananasy, granaty, agrest, aronia, porzeczki;
  • tłuszcze - awokado, oliwki wszystkie orzechy i nasiona;
  •  skrobie - kukurydza, słodkie ziemniaki, buraki, zielony groszek, marchewki, dynie, kapusty.
Pamiętaj, iż wszystkie te wskazówki są jedynie pewnego rodzaju wytycznymi a nie sztywnymi ramami których musisz bezwzględnie się trzymać – nie zawsze zjedzenie bananów z truskawkami musi skończyć się wzdęciami czy też innego rodzaju problemami. Eksperymentuj, sprawdź które z tych zasad okażą się dla Ciebie prawdziwe i ze stosowania których odniesiesz korzyści – potem pozostaje Ci już tylko się do nich stosować, aby jak najlepiej dbać o swój pojazd którym jest Twoje ciało ;-)