Anielska Kuchnia: Carpaccio z buraków

Pages

20 grudnia 2012

Carpaccio z buraków

Carpaccio – danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowuje się je z surowego mięsa – wołowiny, cielęciny, łososia lub tuńczyka. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

Danie pierwszy raz podano w Wenecji w 1950 roku hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry's Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego. Właściciel baru – Giuseppe Cipriani – nazwał nowe danie Carpaccio, ponieważ przypominało mu ono kolorystycznie obrazy renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio.

Mięso w Carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, sokiem z cytryny. Podawane jest z dodatkami – sałatami i cienko pokrojonymi serami, np. parmezanem.




U mnie dzisiaj carpaccio w wersji wegetariańskiej. Mam zamiar ten przysmak zrobić w Święta dla rodziny. Jestem bardzo ciekawa ich reakcji :)
Cudowne połączenie smaków. Prostota. Zachwyt. Polecam!


Składniki (dla 1 osoby):
- 1 spory burak (bez naci)
- 4 orzechy włoskie (użyłam laskowych, nie prażyłam ich)
- 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej mięty
- gęsty ocet balsamiczny (lub zwykły)
- kilka łyżek sosu winegret
- 1 łyżka cukru


Buraki w skórkach zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, żeby się nie spaliły.
Upieczone i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, układamy dekoracyjnie na środku talerza i ozdabiamy kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz