Anielska Kuchnia: Świąteczna zebra makowo bakaliowa i Konkurs z HiendKitchen

Pages

17 grudnia 2012

Świąteczna zebra makowo bakaliowa i Konkurs z HiendKitchen

Święta już tuż tuż. Brakuje tylko śniegu za oknem. A w domu świąteczne zapachy i smaki, dekoracje i światełka. Przygotowane świąteczne menu i lista zakupów. To ciasto zrobiłam przed świętami, aby sprawdzić czy się uda. Udało się, myślę, że inaczej być nie mogło. Przepis jest prosty nawet dla mnie, początkującej piekarki :) Najtrudniejszy element całego wykonania, to zawijanie i trzymanie, aby się nie rozpadło. Ja posmarowałam ciasto makiem dosyć grubo, ale jeśli warstwa makowa będzie cieńsza, zawijanie ma pewno nie sprawi kłopotu. Zachęcam Was do włączenia tego przepisu do świątecznego menu.
A poniżej zapraszam na konkurs.




- 350 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2/3 szklanki mleka (najlepiej 3,2%)
- 90 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli

Dodatkowo:

- 1 białko jajka
- 1 puszka dobrej jakości masy makowej z bakaliami


W pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn.

Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. 

Mąkę łączymy z solą, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka i mleko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto (około 10 minut). Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut (do czasu aż podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i obficie podsypujemy mąką. Wałkujemy na kształt sporego prostokąta. Ciasto smarujemy lekko roztrzepanym białkiem a następnie na całej powierzchni ciasta rozsmarowujemy masę makową. Ciasto kroimy wzdłuż na pasy o szerokości około 5 cm. Pierwszy pas zwijamy w rulon. Ten rulon kładziemy na początku drugiego pasa i kontynuujemy zwijanie. Postępujemy tak ze wszystkimi pasami a następnie rulon szybko odwracamy i umieszczamy w podsypanej mąką tortownicy o średnicy ok 20-22 cm. Ja rant tortownicy założyłam dopiero jak na spodzie umieściłam ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 50 minut. Przestudzone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!




Na koniec obiecany konkurs z Hiendkitchen, w którym do wygrania:

a) Pierwsze miejsce: gadżety kuchenne
wyciskacz do czosnku czarny oraz obieraczka do warzyw czarna wartość: 112zł, nagrodę wybiera JURY.
b) Drugie miejsce: gadżety kuchenne
otwieracz do butelek czarny oraz nóż do pizzy czarny wartość: 83,92, nagrodę wybierają Uczestnicy po przez głosowanie.
c) Trzecie, czwarte, piąte, szóste miejsce: Breloki marki Global, wartość 20zł, nagrodę wybierają Uczestnicy po przez głosowanie.



Weź udział w konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody! :)
„Twój wybór- Twoja wygrana!”

Wejdź na stronę www.hiendkitchen.com wybierz 1 rzecz, która Ci się podoba. Skopiuj link do niej i opisz ją w aplikacji oraz napisz dlaczego ta rzecz tak Ci się podoba!
Liczymy na Waszą kreatywność!

Etap I - Rozpoczęcie Konkursu

Zgłoszenia konkursowe
są przyjmowane do
20 grudnia 2012 - 23:29 

Etap II - Ogłoszenie Wyników

Wyniki konkursu zostaną opublikowane
21 grudnia 2012 - 16:00




Trzymam za Was kciuki! Powodzenia!