Anielska Kuchnia: Kurczak Seczuański z Groszkiem

Pages

11 lutego 2012

Kurczak Seczuański z Groszkiem



Niesamowicie szybkie danie, muszę przyznać, że sama się zdziwiłam :)
Przepis pochodzi z Gotuję bo lubię. Makaron ryżowy zastąpiłam zwykłymi świderkami. Szybkie, pyszne, sycące. Polecam.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- 1 szklanka pomidorów (pomidory z puszki rozdrobnić blenderem na pastę)
- 100 ml wody
- ½ szklanki groszku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 szczypta granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki pasty z chilli
- ¼ łyżeczki suszonej kolendry
- ¼ łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie makaronu ryżowego

Piersi kroimy w paseczki, solimy i obsmażamy na oleju do miękkości.
Pomidory mieszamy z bardzo drobno posiekaną cebulą, wodą, octem ryżowym, sosem sojowym, czosnkiem, chilli, kolendrą, imbirem i cukrem. Takim sosem zalewamy mięso i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy groszek.
Makaron ryżowy przygotowujemy w taki sposób jak podano na opakowaniu (zalewamy osolonym wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok. 7 minut).

Smacznego!