Nazbierało mi się zaległości, gulasz jest czwartkowy, tak samo jak zapowiedziana wcześniej botwinka, a dzisiaj, już w trakcie robienia, udka z kurczaka zapiekane z cytryną. Póki co zapraszam na gulasz.
Składniki:
- mięso wołowe
- pomidory z puszki
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- kilka suszonych moreli przeciętych na pół
- kilka suszonych śliwek
- garść rodzynek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- po szczypcie szałwii, estragonu, bazylii
- 1 l czerwonego wytrawnego wina lub bulionu mięsnego
- odrobina oleju do smażenia
- sól, pieprz
Na gorący olej wrzucamy pokrojone mięso i przysmażamy z każdej strony. Do rondla wrzucamy resztę składników i przypraw, zalewamy bulionem lub winem. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje. U mnie trwało to 2,5 godz.
Wyśmienite,"niebo w gębie" .Zapach dobiegający z mojej kuchni skusił sąsiadkę do odwiedzin mnie.Już w drzwiach słychać było: ojej,co za aromat!
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco!