Anielska Kuchnia: No i masz Ci babo placek... rabarbarowy

Pages

28 czerwca 2012

No i masz Ci babo placek... rabarbarowy

Hmm... Ciasto było bardzo dobre, a te zdjęcia jakieś takie wieśniackie i w ogóle wygląda na jakieś staromodne te ciasto, jak z czasów PRLu ;)
Zastanawiałam się czy je tu wrzucać czy nie, ale było kurka dobre i pewnie jeszcze takie zrobię, więc muszę mieć przepis pod ręką, na blogu sie nie zgubi, na kartce prędzej. A jak znów zrobię, to podmienię fotki i może nikt nie zauważy :)


Składniki:
- szklanka mąki
- 13 dag margaryny (dałam masło, wyszło maślane, jeśli nie lubicie, możecie użyć masła i margaryny pół na pół)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru (zależy jak gęsto ułożycie i jaką macie blachę)
- cukier puder do posypania
- bułka tarta i tłuszcz (użyłam masła) do wysmarowania formy


Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jajka, dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą.
Wykładamy na blachę ciasto i delikatnie rozprowadzamy (jest dosyć gęste, więc samo się nie rozleje), na wierzchu układamy rabarbar.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50 min.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

PS. To samo ciasto sprawdza się również przy innych owocach, np. jabłkach lub śliwkach.